Syftet med Tematräffar i palliativ vård och omsorg är att personal ska erbjudas tillfällen till lärande och inspireras att utveckla den egna verksamheten.
Tematräffar anordnas av Palliativt centrum för samskapad vård som är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Region Kronoberg och Kronobergs läns åtta kommuner. Hittills har över 2000 personer deltagit i tematräffar i palliativ vård och omsorg inom Kronobergs län.
Tematräffar som inspirerar
Tematräffarna bygger på att alla som deltar är aktiva och hjälps åt att skapa en positiv och tillåtande atmosfär. Deltagare förbereder sig genom att läsa temat i materialet och på så sätt bidra till mer givande reflektioner. Deltagare är fria att ta upp egna diskussionsfrågor på tematräffarna och har tillfälle att utveckla den egna verksamheten. Alla deltagare bidrar till diskussioner med sina kunskaper, erfarenheter, idéer och tankar.
Tematräffarna leds av en eller två tematräffsledare vars främsta uppgift är att initiera och fördjupa deltagarnas reflektioner över vad palliativ vård är och hur palliativ vård bedrivs inom deras verksamheter. Tanken är att innehållet i tematräffarna ska vara praktisk användbart och kännas relevant i deltagarnas dagliga arbete
Information om tematräffarna:
- löper under cirka 4-6 månader
- grupper om 8-12 personer
- 4 eller 5 tillfällen med olika teman
- träffarna leds av 1 eller 2 tematräffsledare
- är kostnadsfritt för medarbetare inom Region Kronoberg och Kronobergs läns kommuner
Tematräffsmaterialet består av fem teman
- Palliativt förhållningssätt
- Närstående
- Existensen och döendet
- Symtomlindring
- Samskapad och värdig vård
Varje tema består av en kort text tillsammans med förslag på diskussionsfrågor, litteratur och länkar att använda vid tematräffarna. Dessutom ingår uppgifter att göra inför träffen alt efter träffen.
Materialet baserat på forskning och nationella dokument för palliativ vård:
- Nationellt Vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede
- Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede
- Nationell vårdplan för palliativ vård (NVP)